Naturvin

Naturvin – vinens svar på russisk roulette?

Det er med fuldt overlæg, at du ikke finder ordet naturvin på vores side eller i webshoppen. "Men hvorfor ikke, Rasmus", spørger de altid– især reklamebureauerne, der ringer til mig tre gange om ugen med løftet om "flere hits." og gratis SEO.

Tja, Naturvin er jo blevet både et buzzword, men også et fyord. Det er et ord, der mangler definition, og derfor skaber det mere forvirring end klarhed. Så hvad betyder det egentlig? Og hvad er det der funk, vi taler om i beskrivelserne af vores vine?

En hurtig google søgning viser tre hjemmesider, de fortæller at det mest omhandler at druemosten ikke må tilsættes noget som helst.

Hvad betyder naturvin egentlig?

Det korte svar: Der er ingen officiel definition.
Det lange svar: Naturvin bryder med traditioner. Det er en bevægelse, en filosofi, og et fællesskab, hvor det vigtigste er at forstyrre vinens ‘’naturlige’’ proces så lidt som muligt – både i marken og i kælderen.

I praksis betyder det:

  • Hands off winemaking: Ingen enzymer, syrer, klaringsmidler, kulturgær, eller stabilisatorer.
  • Minimal svovl: Ofte brugt i små mængder, men ikke altid helt fjernet.
  • Oprør mod dogmer: Mange naturvine bryder med de klassiske appellationer som AOC´s, DOC´s og AVA´s, hvilket betyder producenter må lave vin foruden disse ‘’kvaliteter’’ på deres labels

Men mest af alt handler naturvin om at acceptere det uperfekte. At omfavne det uventede og udforske de smagsnuancer, der opstår, når man lader tingene gå deres gang
Men der stilles ingen garantier, folk kan vælge og vrage om de vil følge de her opskrifter, eller dyrke fuldt konventionelt og alligevel brande deres vine ''naturlige'', bare fordi de er cloudy.

Hvorfor kalder vi det ikke naturvin?

Vi kan sgu godt lide at være lidt mere håndgribelige. Her kalder vi en spade for en spade. ja du kunne sagtens kalde hver enkelt vin i shoppen for en naturvin, de passer the vibe check. Men hvem forsøger vi at appellere til? Den gennemsnitlige 23-årige fyr på Nørrebro?

Og hvad med funk?
Igen et udefinerbart ord. Men sgu alligevel lidt et som jeg personligt synes kan bruge. Et overordnet begreb som dækker over acceptable vinfejl.
Altså: VA, mus, reduktion, Brett
Men ikke: TCA/prop, Eddikestik, overoxidering

Men hvad kan du så forvente af en flaske naturvin?
Det er fandme et godt spørgsmål. Forvent noget vildt ville være mit bedste råd. Hav ja-hatten på og drik noget alternativt. Det er ofte godt til pizza, kålretter og syltede eller fermenterede ting, fordi det har nogle andre kvaliteter end ‘’normal vin’’
Afterall, så smagte det romerne drak nok lidt mere af hardcore naturvin, end af moderne Amarone ;) 

 

Tilbage til blog